top of page

De Wandeling

Gebied.jpg

De HUG wandeling bestaat uit 12 etappes. ​Hoewel ik nu (herfst 2023) alle etappes meerdere malen heb gelopen, is er nog wel wat  te optimaliseren. Het doel is  een zo aantrekkelijk mogelijk pad te creëren over de toppen van de Utrechtse stuwwal. Ik reken het Gooi ook daartoe, want geologisch gezien is dat één gebied. Trouwens ook Veenendaal en Muiderberg horen bij deze stuwwal, dus die nemen we als buitencategorie ook mee.

De GPX track 

Topo GPS van een geplande route

GPX symbol_edited.jpg
HUG bordje.jpg

Als je een etappe gaat lopen, zul je onderweg geen bordjes met HUG-pad tegen komen. Ook geef ik geen aanwijzingen in de trant van “na 155 meter linksaf” of “bij het zesde pad naar rechts tot je bij de zevenspong komt”. Behalve dat het een heel saaie beschrijving zou worden, is het knap als je de weg niet kwijt raakt. Daarom kun je de wandelingen alleen lopen met behulp van een GPX track, die je op je telefoon of op een apparaat als een Garmin laadt. Druk op GPX symbool en dan is de track gedownload. Je moet hem dan alleen nog kunnen vinden. Op een computer staat hij onder Downloads en op je telefoon waarschijnlijk onder Mijn Bestanden, althans bij mij op een Samsung.

Er zijn heel wat apps die een track op de kaart kunnen weer geven, samen met je plaats waar je nu bent. Deze site geeft je een aardig overzicht van deze apps.  Op mijn mobieltje gebruik ik er twee; TOPO GPS en Geotracker. Op de TOPO GPS app staat een (betaalde) Topografische kaart van Nederland 1:25.000 en Open Street Map van de hele wereld.  Op de Topo GPS app laad ik de GPX track van de geplande route. Op Geotracker, neem ik tegelijker tijd de actuele route die ik aan het lopen ben op. Dat laatste is niet echt nodig. 

Goede tijden, slechte tijden

Ten eerste welk jaargetijde: wat is de beste tijd om de etappes te lopen? Het voorjaar is een prima tijd: de bomen worden groen en de zon is al lekker warm. Ook zijn er veel heldere dagen, die vragen om een etappe met mooie uitzichtspunten. De zomer heeft natuurlijk vaak mooi warm wandelweer. En met wat geluk kom je langs een boekweitveld in bloei. De herfst heeft zijn eigen bekoringen en je kunt op veel plaatsen makke jannen vinden (zie aldaar). Tenslotte de winter. Deze heeft het voordeel dat de bladeren gevallen zijn en je soms doorkijkjes hebt, die je in andere jaargetijden niet kunt zien. Ook heeft een besneeuwde heide zeker zijn bekoring. Alleen dan dus dik aankleden😊
Het enige waar ik echt een hekel aan heb is een flinke regenbui of nog erger een druilerige regendag. Op een voorspelde regendag ga ik dan ook niet lopen, maar je kunt niet altijd voorkomen dat je door een bui wordt verrast. Ik heb daarom toch vaak wel een paraplu bij me.  Dus ook altijd even op buienradar kijken.

Ga een etappe lopen met mooie uitzichtspunten, dan is helder weer wel zo prettig. Als je wilt weten of het uitzicht goed zal zijn, kun je naar de volgende zichtkaart gaan.  Hier kun je het zicht van De Bilt zien en alles boven 40 km is uitstekend. Maar besef wel dat dit een moment opname is. Ik heb het meegemaakt dat toen ik van thuis vertrok het zicht 50 km was, maar boven op de hug aangekomen kon ik het dal beneden niet zien. Er trok net een regenfrontje voorbij. Bij stabiel weer is het echt een heel goed hulpmiddel. 

bottom of page