top of page

Etappe 5 Hollandsche Rading - Baarn

Vlakke boswandeling over zeven huggen, een echo en een grenspaal
Kenmerken
Screenshot 2024-02-07 212419.jpg

Samenvatting

Vandaag gaan we de etappe vijf van station Hollandsche Rading naar station Baarn lopen. Kom je met de trein, dan arriveer je natuurlijk al op het station. Maar als je liever met je eigen auto naar Hollandsche Rading komt, kun je die prima neerzetten bij het P+R terrein naast het station. Na afloop van de wandeling neem je dan de trein terug via Hilversum en dat is een ritje (met overstap) van minder dan een half uur. Als de treinen op tijd gaan tenminste.
We starten dus bij het station Hollandsche Rading  en steken de spoorlijn over, gaan onder het viaduct van de A27 snelweg door en komen even later in het bos. Hier beklimmen we de Hengstenberg, die 20 meter hoog is  en dat is voor het Gooi best een steil stukje. We zijn deze hug al bij de vorige etappe 4 tegengekomen, maar toen aan het einde van die wandeling. Op de top slaan we rechtsaf en even later zijn we bij de zandafgraving van de Bosberg (16 m). We lopen nu naar het noorden en komen door een hekje en nu is het een flink stuk recht door tot het Hilversums Wasmeer. Dit ven is ontstaan in een natuurlijke laagte waar in de loop van duizenden jaren een ondoorlatende laag is ontstaan. De waterstand in het ven is afhankelijk van de hoeveelheid regenwater. We lopen verder door mooie bossen en komen bij de grens tussen het Gooi (Noord Holland) en de provincie Utrecht. Hier staat een grenspaal. De tocht gaat dan door een gevarieerd bos en na een klein heuveltje zijn we bij het restaurant Het Hoge Erf. Zo heet het hele gebied hier, met de volgende hug: de Vuurscheberg van 21 meter, die we bijna onopgemerkt oplopen en ook weer afdalen. Na een aantal bospaden komen we aan bij de Konijnenberg een hugje van zo’n 3 meter hoogte. Volgens de overleveringen zou je hier een echo kunnen horen, dus dat kun je dan proberen. De tocht gaat verder via een diepe kuil, waar vroeger een grot is geweest. Vervolgens komen we door een kleine afgraving en zijn we in het gebied van de Stulp. Wat verderop kun je over de hei uitkijken. De paden worden wat zanderig en even later lopen we over een smal heuvelachtig pad van de Stulpse Duinen. We zijn nu aan het uiterste puntje van de paleistuinen van Soestdijk gekomen en we volgen het hek voor een flink stuk. Vlak voor Baarn zien we links de Boterberg (12 m). Na het oversteken van de drukke weg zijn we in het Baarnse bos en na een klein slingertje komen we langs De Troon (20 m), een oude zandverstuivingsheuvel. Na de Grote Kom, een vijver,  komen we aan bij station Baarn. Hier neem je dan de trein terug naar huis of via Hilversum naar de auto.  

Nog een kleine waarschuwing. Maak deze wandeling bij voorkeur niet in het weekend, want dan stikt het in het bos van de mountainbikers en is het bovendien erg druk met andere wandelaars en hondenuitlaters. Maar misschien heb je geen keus en dan zei het zo.

Deze samenvatting met een kaartje kun je downloaden als PDF en printen om mee te nemen op je wandeling.

De GPX track kun je downloaden op je telefoon om te gebruiken tijdens de wandeling 

PDF symbool.jpg
9a8db3_e35990949ead437ba9bf5e7ca5743005~mv2.jpg
Kaart overzicht.jpg
Uitgebreide beschrijving van de etappe volgt later
bottom of page